Thijs Goverde met rood t-shirt met de tekst: Reading is Sexy
<<

De gevederde koe

Achter hem liep een soort reusachtige vogel. En met reusachtig bedoel ik dat het beest zo groot was als een kleine koe. Een koe die op zijn achterpoten loopt, zoals een vogel.
Behalve dan dat het natuurlijk geen vogel was. Vogels hebben een snavel en dit dier had duidelijk geen snavel. Het had een woeste bek met huiveringwekkende tanden erin.
Dus: koe op achterpoten, met veren en de bek van een T-rex. Heb je dat? Het klinkt een beetje gek, nu ik het zo opschrijf, maar dat komt doordat er geen woord is voor het gruwelijke wezen dat het podium op kwam gestampt. Er is nooit een woord voor nodig geweest, want nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is zo een soort monster door mensenogen aanschouwd.
Nou ja, er is natuurlijk wel een woord voor. Dat woord is 'dinosaurus'.
Maar het voelt niet goed om dat mooie, ontzagwekkende woord te gebruiken voor dit... dit... misbaksel.
Ik bedoel: veren? Hallo! Dinosaurussen hebben geen veren. Ze mogen helemaal geen veren hebben. Schubben moeten ze! Dat staat in alle boeken. Alle boeken die ik thuis op mijn kamertje heb staan, en dat zijn er een hoop want ik ben altijd dol geweest op dino's. Ik kende, toen ik zeven was, wel tachtig dino's uit mijn hoofd. En die Latijnse namen zijn niet makkelijk te onthouden, hoor. Ik wist niet alleen hoe ze heetten, maar ook hoeveel miljoen jaar geleden ze leefden en hoe groot ze werden en wat ze zoal aten. (Vlees! Grote stukken dampend, warm, bloederig vlees! Gek genoeg waren de tachtig die ik kende allemaal vleeseters. De planteneters kón ik maar niet onthouden - geen idee waar 'm dat in zat.)
Maar juist omdat mijn liefde voor dino's zo diep en oprecht was, haatte ik het beest op het podium zodra ik het zag. Waar haalde dat ondier het lef vandaan om rond te gaan lopen met een pak veren aan zijn lijf? Had het dan helemaal geen gevoel voor... voor stijl? Voor alles wat een dino hoort te zijn, voor wat een dino tot dino maakt?
Kort en goed gezegd: wie krijgt er nou nachtmerries van Pino uit Sesamstraat?
Wie z'n kleine zusje gaat er huilen als je haar vertelt over een soort overmaatse mus?
Wat héb je aan een dino met veren?
Daar kun je niks mee!
In walging wendde ik mijn blik van het podium af.
Om me heen zag ik verschillende reacties.
Er waren mensen die met nauw verholen minachting naar het beest keken, zoals ik.
Er waren mensen die het in hun broek deden van angst, omdat ALexanders dier per slot van rekening wel een vleesetende dino was.
Maar verreweg het merendeel van het publiek keek met grote ogen van bewondering en nieuwsgierigheid naar de eerste levende dinosaurus in tientallen miljoenen jaren.

Thijs is vandaag

Online
Offline,
want ik ben coole filmpjes aan het opnemen